PRZEGLĄD KULTURALNY
26 czerwca 2014 r. młodzież ze Związku Młodzieży Wiejskiej w Fajsławicach uczestniczyła w II Finale Piosenki Ranczerskiej Wilkowyjce, który odbył się w Kikole. Nasze zdjęcia w konkursie „To co kocham, a nie umiem tego nazwać” były w ścisłej czołówce. Niestety przegraliśmy.
29 czerwca 2014 r. Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach uczestniczyło w Dniach Otwartych Drzwi w Końskowoli. W konkursie na najlepszą potrawę nasze ,,Felutki” zdobyły I miejsce!
28 czerwca 2014 r. młodzież ze Związku Młodzieży Wiejskiej w Fajsławicach uczestniczyła w Turnieju Gmin w Pilaszkowicach zdobywając IV miejsce.
29 czerwca 2014 r. podczas ,,Biesiady” w Żółkiewce zgłoszona przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet nalewka z białej porzeczki zdobyła III miejsce.
5 lipca 2014 r. – otwarcie Centrum Edukacji Zielarskiej w Boniewie Ignasinie i Inauguracja Projektu ,,Tymiankowy Smak Fajsławic”.
W inauguracji uczestniczyli m.in.:
Michał Cholewa - Wicemarszałek Województwa lubelskiego
Sławomir Struski - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie
Janusz Szpak - Starosta Krasnostawski
Janusz Pędzisz - Członek Zarządu Powiatu
Hanna Szymanderska- dziennikarz, wielbicielka kuchni tradycyjnej
Agnieszka Perepeczko - aktorka i pisarka
Karol Okrasa- znany polski kucharz
Henryk Bichta - Kanclerz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Magdalena Błaziak- projektant ogrodowy.
5 lipca 2014 r. Gminne Koło Aktywnych Kobiet uczestniczyło w Konkursie „Lubelskie Smaki Na Talerzu”. W kategorii wieprzowina kobiety zdobyły I miejsce.
W dniu 5 lipca br. w Powiatowym Konkursie Kulinarnym wystawione przez kobiety policzki wołowe w sosie rozmarynowo - tymiankowym otrzymały wyróżnienie.
W dniu 7 lipca 2014 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało na listę produktów tradycyjnych zgłoszone przez nasze kobiety ,,Pierogi z czerwoną fasolą”.
W dniu 20 lipca 2014 r. odbył się Finał Wojewódzkiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kobiety zgłosiły w konkursie gastronomicznym jabłczankę i karkówkę po fajsławicku, zaś w produkcie - mięso w wekach, dżem z arcydzięgla oraz nalewki ziołowe. W konkursie gastronomicznym kobiety wywalczyły III miejsce, natomiast zestaw nalewek ziołowych otrzymał nominację do ,,Perły”.
Red.