PRZEGLĄD KULTURALNY

26 czerwca 2014 r. młodzież ze Związku Młodzieży Wiejskiej w Fajsławicach  uczestniczyła w II Finale Piosenki Ranczerskiej Wilkowyjce, który odbył się w Kikole. Nasze zdjęcia w konkursie „To co kocham,   a nie umiem tego nazwać” były w ścisłej czołówce. Niestety przegraliśmy.

wilkowyjce

 29 czerwca 2014 r. Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach uczestniczyło w Dniach Otwartych Drzwi w Końskowoli. W konkursie na najlepszą potrawę nasze ,,Felutki” zdobyły I miejsce!

 28 czerwca 2014 r. młodzież ze Związku Młodzieży Wiejskiej w Fajsławicach uczestniczyła w Turnieju Gmin w Pilaszkowicach zdobywając IV miejsce.

 29 czerwca 2014 r. podczas ,,Biesiady” w Żółkiewce zgłoszona przez Gminne Koło Aktywnych Kobiet nalewka z białej porzeczki zdobyła III miejsce.

 5 lipca 2014 r. – otwarcie Centrum Edukacji Zielarskiej w Boniewie Ignasinie i Inauguracja Projektu ,,Tymiankowy Smak Fajsławic”.

otwarcie centrum edukacji zielarskiej 2

otwarcie centrum edukacji zielarskiej 1W inauguracji uczestniczyli m.in.:

Michał Cholewa - Wicemarszałek Województwa lubelskiego

Sławomir Struski - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego                 w Lublinie 

Janusz Szpak - Starosta Krasnostawski

Janusz Pędzisz - Członek Zarządu Powiatu

Hanna Szymanderska- dziennikarz, wielbicielka kuchni tradycyjnej

Agnieszka Perepeczko - aktorka i pisarka

Karol Okrasa- znany polski kucharz

Henryk Bichta - Kanclerz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Magdalena Błaziak- projektant ogrodowy.

 

5 lipca 2014 r. Gminne Koło Aktywnych Kobiet uczestniczyło w Konkursie „Lubelskie Smaki Na Talerzu”. W kategorii wieprzowina kobiety zdobyły I miejsce.

 W dniu 5 lipca br. w Powiatowym Konkursie Kulinarnym wystawione przez kobiety policzki wołowe       w sosie rozmarynowo - tymiankowym otrzymały wyróżnienie.

 W dniu 7 lipca 2014 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało na listę produktów tradycyjnych zgłoszone przez nasze kobiety ,,Pierogi z czerwoną fasolą”.

 W dniu 20 lipca 2014 r. odbył się Finał Wojewódzkiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kobiety zgłosiły    w konkursie gastronomicznym jabłczankę i karkówkę po fajsławicku, zaś w produkcie - mięso w wekach, dżem z arcydzięgla oraz nalewki ziołowe. W konkursie gastronomicznym kobiety wywalczyły III miejsce, natomiast zestaw nalewek ziołowych otrzymał nominację do ,,Perły”.

                                                                                                                             Red.

Our website is protected by DMC Firewall!